leverbaar via boekhandel   Toine van Teeffelen
Dagboek
Betlehem
2000-2004
 
prijs:  € 12,50   "Zodra het uitgaansverbod tijdelijk wordt opgeschort, doen we ieder apart een aantal winkels aan, omdat we maar een paar uur de tijd hebben. Na twee weken uitgaansverbod is er geen melk, vers fruit, groente. We voeren korte gesprekjes op straat: 'Hoe gaat het? Bitjannen . Hebben jullie water, telefoon, elektriciteit? Geen huiszoeking gehad?' En weg is iedereen weer, snel naar de volgende winkel."
"Vreemd genoeg is naar buiten gaan absoluut niet plezierig: de ondraaglijke stank van de stapels vuilniszakken op iedere straathoek, het zand op de straten waardoor je naderhand naar een bad verlangt, de vernielde lantarenpalen en elektriciteits- masten en natuurlijk de tanks die schaamteloos in de lucht schieten, enkel om te intimideren."
"Op internet zien we dat in Ramallah de watervoor- ziening voor meer dan 100.000 mensen is afgesloten. Staat ons dat ook te wachten? Niemand die het weet. In ieder geval hebben we genoeg mineraalwater voor de baby."

Toine van Teeffelen woont met zijn vrouw Mary Morcos, zijn dochtertje Jara en zijn zoontje Tamer in Betlehem, Palestina. Daar is hij werkzaam als onderwijsadviseur en als lokale coördinator van de organisatie United Civilians for Peace (UCP), die fact finding missies uitzendt naar Israël en Palestina. Hij houdt een dagboek bij, waarin hij de dagelijkse ervaringen van hemzelf en zijn gezin noteert.

"Dagboek Betlehem" geeft een indringend beeld van het leven in een stad in Palestina, die sinds vele jaren zucht onder bezetting, blokkades en uitgaansverboden van de Israëli's. Het normale leven in de stad is ontwricht; de economie is ingestort. Volgens een studie van de Wereldbank in 2003 leeft op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook 60% van de bevolking beneden de armoedegrens van 2 dollar per dag. Vrede lijkt verder weg dan ooit: "Soms vraag ik me wanhopig af hoe we ooit weer in gesprek kunnen komen met de Israëli's na alles wat er is gebeurd".

Uitgeverij De Stiel
Nijmegen 2004

ISBN 90 70 415 33 X 

 
  thuispagina | nieuw | fondslijst | bestellen